Nu de maand april achter ons ligt, zitten ook de Leuven Bierweekends voor 2019 er jammer genoeg op. Drie weekends lang konden bierliefhebbers in Leuven terecht voor allerlei bieractiviteiten met als hoogtepunten: Leuven Innovation Beer Festival, Food & Hops en Zythos Bierfestival. Ik ging bij alledrie de evenmenten langs om opnieuw wat bij te leren over de wondere wereld van bier.
Leuven Innovation Beer Festival (13 en 14 april)
Voor de vijfde keer op rij organiseerde de Tildonkse brouwerij Hof Ten Dormaal in voormalige brouwerij De Hoorn in Leuven het Leuven Innovation Beer Festival. Het bierfestival is een gezellige samenkomst van 16 nationale en internationale brouwerijen die elk op hun manier proberen te innoveren en experimenteren binnen de bierwereld.
De voorbije edities kon je altijd bepaalde trends spotten of ontdekte je een bepaalde rode draad zoals IPA’s, Sour Ales, Stouts etc. Maar dit jaar was het anders en werden de grenzen van alle standhouders verder opengetrokken. Er werd gespeeld met gistingsprocessen zoals bij de Zwitserse brouwerij À tue-tête, geëxperimenteerd met kruiden zoals de Israelische brouwerij Dancing Camel, met de nieuwste technologiën bier gebrouwen zoals de Hongaarse brouwerij Monyo Brewing of net teruggegrepen naar traditionele bieren zoals het Finse bier Sahti van de brouwerij Lammin Sahti.
Maar ondanks dat elke brouwerij zijn eigen stempel probeert te drukken op haar eigen manier, hebben ze ongetwijfeld allemaal één ding gemeen en dat is een passie voor bier en voor bier maken.
Food en Hops (19 en 20 april)
De tweede editie van Food & Hops vond dit jaar, in vergelijking met vorig jaar, plaats op vrijdag- en zaterdagavond. Opnieuw kon je verschillende workshops volgen en proeven van gerechten van gastronomische Leuvense restaurants of voedingsspeciaalzaken.
Dit jaar was het evenement iets compacter en strakker afgelijnd ten opzichte van vorig jaar. Drie gastronomische gerechtjes afgewerkt door één chef, één kaaswinkel met drie verschillende kaasbordjes en drie bijkomende eetstandjes voor een snelle hap. Bij elk gerechtje werd er telkens één bier gecombineerd en meer moest dat niet zijn. Extra troef dit jaar was het binnenplein dat opengesteld werd als terras.
Ik volgde zelf 2 workshops op zaterdag. Eerst een blind tasting gegeven door gepassioneerd zytholoog Dr. Beer, en daarna een oester bierpairing door Cornelis van der Zande van de Leuvense viswinkel De Walvis. Beide vertellers kennen hun vak en konden zonder problemen een uur volpraten over bier, smaken, geuren en oesters. Het was wel een beetje jammer dat de lokalen die voorzien waren voor de workshops niet ingericht waren naar de noden van de sprekers: niet genoeg water, niet genoeg stoelen, te laat, te vroeg… Voor mij een werkpuntje naar de organisatie toe als er een derde editie volgt.
Tussen de workshops door probeerde ik zoveel mogelijk van de overige gerechtjes en de bierpairings uit. De drie winnaars voor mij waren zonder twijfel de gebrande wortel met harissa, ui en koolrabi in combinatie met Mikkeler Energibajer (Mikkeler) van Hop Gastrobar, de koffie en cheddar worst met wortelhummus, parmezaanse kaas en roggebrood in combinatie met Siphon Zwaluw (Siphon Brewing) en het dessert van witte chocolade, vanilleijs, sabayon van bier en frambozencoulis in combinatie met Runnin’ For Mayor (Garage Beer Co.) van patisserie ZUUT.
Zythos Bierfestival (27 en 28 april)
Het Zythos Bierfestival was dit jaar al toe aan zijn 16de editie in de Brabanthal in Leuven. Een grote bierbeurs waar meer dan 100 grote, kleine, commerciële en niet-commerciële brouwerijn hun nieuwste bieren presenteren en laten proeven.
De lijst van meer dan 500 bieren die te proeven zijn, is eigenlijk bijna oneindig en kiezen is zo goed als onmogelijk. Gelukkig is er ook een kortere lijst die focust op de primeurbieren en de exclusieve bieren speciaal gebrouwen voor het festival. Dankzij de ratings van de handige app Untappd kon ik mijn weg toch een beetje vinden tussen de 88 standen en massa mensen van binnen- en buitenland. Dit festival is leuk en voor mij makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer maar desondanks blijft het eigenlijk net iets té groot, met net iets té veel dronken mensen die misschien net niet dezelfde passie voor bier delen maar gewoon gaan voor die checklist van meer dan 500 bieren.