Gegrilde kipfilet met mosterdsaus en aardappelkroketjes

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 300 gr kipfilet
  • 30 gr sjalot
  • 15 gr zachte of vloeibare boter
  • 15 gr bloem
  • 150 ml kippenbouillon
  • 1 koffielepel mosterd
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Aardappelkroketten (diepvries, hoeveelheid naar eigen smaak)

Bereidingswijze

  • Wrijf de kipfilet in met de olijfolie, kruid met peper en zout en rooster in een hete grillpan.
  • Maak de mosterdsaus. Pel de sjalot en snipper hem fijn. Smelt de boter en fruit de sjalot.
  • Roer er de bloem door.
  • Giet er beetje bij beetje de kippenbouillon bij terwijl je goed roert.
  • Laat enkele minuten doorkoken.
  • Breng op smaak met de mosterd en klop goed.
  • Snijd de kipfilets diagonaal in plakjes.
  • Verdeel over de borden, giet er de saus over en werk af met enkele gefrituurde aardappelkroketten.

Bierpairing: DIPA – Double IPA (7,9%) – Brouwerij Emelisse

Brouwerij Emelisse is een brouwerij gelegen in het Nederlandse Zeeland. Deze werd in 2005 opgericht door Fré Buijze, en in 2016 overgenomen door, een andere bekende Zeelandse brouwerij, Slot Oostende. Brouwmeester van dienst is Jens van Stee die naast de klassiekers zoals de Blond IPA of Double IPA ook nieuwe dingen brouwt zoals de Emelisse Barrel Finished #1 (13%) of de Emelisse White Label reeks.

De sterk aanwezige bitterheid van het bier is ideaal om de volmondigheid en vettigheid van het hoofdgerecht op de tong weg te werken. Daarnaast zorgen de fruitige toetsen ervoor dat het eerder zware gerecht verfrissender overkomt. Het bier en gerecht zijn op dat gebied in contrast met elkaar. Net zoals het zoet-zure van de saus dat in contrast staat met de bitterheid van het bier. Hierdoor neemt de bitterheid van het bier zelfs een beetje af. De DIPA is verfrissend, en de aroma’s van het exotische fruit matchen mooi op complementaire wijze met de gegrilde kip (maillardreactie). Een dorstlessend fruitig bitter bier bij dit hoofdgerecht zal helpen verteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *