Vorige maand, begin juni, vertrokken we op road trip voor twee weken naar en door Noorwegen, langs Denemarken. Ik had op voorhand niets speciaals opgezocht wat bieren, brouwerijen of biercafés betrof. Maar elke bierliefhebber weet dat Scandinavië een prachtige streek is met een rijke microbrouwerij- en craft beer culture. Ik wist dus zeker dat ik aan m’n trekken zou komen en was klaar om me te laten verrassen.
We stippelden een route uit doorheen het Zuiden van Noorwegen met een slaapstop in Denemarken, boekten onze overzetboten en Airbnb’s en vetrokken voor een prachtige tocht van meer dan 4000 kilometer. Op elke stopplaats maakten we tijd om een stukje biercultuur te ontdekken. Gek genoeg moesten we hier zelfs niet veel moeite voor doen aangezien bijna elke stad en dorp zijn eigen (micro)brouwerij bleek te hebben.
Stop 1: Kristiansand
In Kristiansand ontdekte ik voor het eerst een verified venue van Untappd en de fijne voordelen hiervan. Patricks Pub was op zich geen speciale must-see, maar na een lange reis de afgelopen dagen hadden we gewoon zin in comfort food in de vorm van een stukje vlees en frietjes. Na het bekijken van de menukaart bleek deze pub een zeer uitgebreide bierkaart te hebben. Meteen de eerste kans om een lokaal Noors bier te proeven. Ik koos voor een simpele Pilsner van Christianssands Bryggeri. Na het inchecken op Untappd, beseften we dat onze profielfoto’s te zien waren op een groot scherm in de bar, samen met een hele lijst van bieren die ze op tap hadden. In de app was deze lijst ook terug te vinden. Een heuse realtime feed, wat het voor mij als digital project manager van beroep nog leuker maakte. Ik dronk om de dag af te sluiten nog een IPA van Hansa Borg Bryggerier.
Stop 2: Bergen
Bergen is een echte aanrader voor iedereen die Noorwegen bezoekt. Het is een mooie en levendige vissersstad die oud en nieuw goed weet te combineren. Voor ieder wat wils. Wat je zeker moet gedaan hebben in Bergen, is een hapje eten van één van de vele viskramen op de bekende Fisketorget (vismarkt) aan de kaai. Maar naast lekker eten, ontdekten we ook heel toevallig vlak bij het water een volgens mij redelijk recent of vernieuwd en hypermodern biercafé: UNA Bryggeri & Kjøkken. De bar, met mooie houten elementen in het interieur, had maar liefst 20 verschillende bieren op tap. Na lang twijfelen, koos ik er drie uit om te proeven: Oregonian van Voss Bryggeri (een IPA van een Noorse microbrouwerij), Storm van Northern & Co (opnieuw een IPA van een andere Noorse microbrouwerij, om te vergelijken) en Dampen van Kinn Bryggeri (een soort American Pale Ale van nog eens een andere microbrouwerij). Ik kon eigenlijk nog uren doorbrengen in deze bar, maar we moesten verder.
Stop 3: Geiranger
De rit van Bergen naar Geiranger moet zonder twijfel een van de mooiste ritten geweest zijn die ik ooit gedaan heb. We reden op en af bergen, zagen zon, regen, sneeuw, wind, en belandden van het ene prachtige uitzicht in het andere. Deze stop was dan ook hét hoogtepunt van onze reis. Omdat we hier waren speciaal voor de prachtige en ongerepte natuur, had ik niet verwacht dat we hier ook te maken zouden krijgen met lokaal bier. Maar niets was minder waar. Tijdens onze kayaktocht in de voormiddag vertelde onze gids dat er een microbrouwerij is in het kleine dorpje Geiranger en dat enkele van hun bieren te koop zijn in de lokale supermarkt. Uiteraard stopten we meteen bij deze lokale supermarkt na het kayakken en vonden we inderdaad drie verschillende soorten bier van Geiranger Bryggeri. Het bier had ongelooflijk mooie en coole labels en alleen al daarom kon ik het niet laten liggen. Tijdens onze hike die we in de namiddag gepland hadden, wandelden we zelfs nog langs deze brouwerij. Het was eigenlijk gewoon een huis, met een extra schuur aan waar vermoedelijk het bier gebrouwen wordt. Jammer genoeg leek er niemand thuis te zijn. We besloten een kleine proeverij te houden op de camping waar we verbleven om onze dag af te ronden. Zo proefden we de Friaren Pilsner, de Vikingstøa Pale Ale en de Sølfest Brown Ale. Wat het bier speciaal maakt, is dat het brouwwater afkomstig is van de Geiranger.
Stop 4: Lillehammer
Lillehammer is een redelijk klein stadje, maar werd wel bekend omdat er in 1994 de Olympische Winterspelen plaatsvonden. Daarnaast bevindt er zich ook nog het grootste openluchtmuseum van Noorwegen: Maihaugen. Je kan dit vergelijken met Bokrijk, maar dan op basis van de Noorse en Scandinavische geschiedenis en met de mooie Garmo Stavkirke. Toen we ’s avonds op zoek gingen naar een plek om nog iets te drinken, stootten we ook hier weer op een lokale brouwerij met proeflokaal. De Lillehammer Bryggeri is een kleine microbrouwerij waarvan de brouwinstallatie gewoon achter de toog te vinden is. De brouwer hielp wat mee in de zaal, maar liep eigenlijk meer verloren. Toen hij ontdekte dat ik niet gewoon iets kwam drinken, probeerde hij in zijn beste Engels gepassioneerd meer te vertellen over zijn kleine brouwinstallatie van 350 liter, zijn collectie van meer dan 1000 bierflesjes van over de hele wereld en over hoe hij om de 2 weken op zaterdag brouwt. Terwijl ik luisterde en rondkeek in de zaak, proefde ik zijn Wieses Ale (een English Pale Ale), een Pipe-Larsens Hveteøl (een troebel tarwebier) en als kers op de taart een Hammonds Pils. Wat deze pils zo speciaal maakte, was het aroma van perzik of abrikoos.
Stop 5: Oslo
Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, mocht natuurlijk niet ontbreken op ons route. Ik denk ook dat op zowat elke hoek wel een microbrouwerij of biercafé te vinden is, maar ik had m’n zinnen gezet op BRUS Oslo. Ik kende BRUS al als bar in Kopenhagen van het bekende Deense biermerk To Øl. Begin maart 2017 openden ze ook een bar in Oslo. Het interier en sfeer van de bar wilde ik meteen bij het binnenkomen inpakken en meenemen naar huis. Met 24 verschillende bieren op tap, was het weer moeilijk kiezen. Als starter koos ik voor Walk’n the Park, een verfrissende session IPA van BRUS zelf. Maar mijn tweede keuze was pas een echte voltreffer. De Conan DIPA van Brewski, een Zweedse microbrouwerij, was zo mooi in balans. Ik werd hier echt gelukkig van. Tenslotte koos ik nog voor een Noorse Saison: Petite Saison van Lindheim Ølkompani.
Stop 6: Larvik
Onze laatste stop van ons Noorse avontuur was Larvik, waar op zich niet ontzettend veel te beleven is. Daarom trokken we er ook op uit en brachten we onze laatste dag in Sandefjord door. Ook hier was weer een lokale brouwerij met bar te vinden, namelijk Brygghuset Sandar. Er was keuze te over met 11 verschillende bieren op tap en het was een mooie verzorgde bar. Maar omdat we onze ferry richting Denemarken op tijd moesten halen, hadden we tijd voor slecht één bier. Ik koos natuurlijk voor één van de huisbieren: Bare IPA van Sandar Haandverksbryggeri.
Naast de prachtige uitzichten, schilderachtige routes, hippe steden, ruige geschiedenis heeft Noorwegen duidelijk ook heel wat te bieden als bierland (want ja, zo mogen we het van mij zeker noemen). Moesten de prijzen van alcohol niet zo duur geweest zijn, had ik wellicht nog meer bieren geproefd. Ik ben blij dat ik me laten leiden heb door het moment zelf. Op die manier schep je geen verwachtingen, en kan het alleen maar beter worden. En of ik geïnspireerd teruggekomen ben van onze reis! Kortem, een absolute aanrader voor iedereen!